Bebeklerde ve Çocuklarda Alerji

Alerjiler her geçen artış göstererek çok sayıda insanı etkilemektedir. Yetişkinler gibi bebeklerin ve çocukların da yedikleri yiyecekler, dokundukları ve soldukları bazı maddeler alerjiye neden olabilir. Bebeklerde ve çocuklarda alerji ile ilgili merak edilen soruları bu yazımızda sizler için yanıtladık.

Bebeklerde ve Çocuklarda Alerji Neden Olur?

Alerjiler, çocuğunuz çevredeki bir şeye tepki gösterdiğinde ortaya çıkar. Reaksiyona neden olan madde alerjen olarak adlandırılır. Besinler, toz akarları, ilaçlar, polenler, evcil hayvan tüyleri ve daha pek çok madde çocuğunuz için alerjen olabilir. Alerjenler, çocuğunuzun bağışıklık sisteminin vücuduna histamin ve diğer maddeleri salmasına neden olur. Bağışıklık sistemi, alerjen maddeyi zararlı bir tehdit olarak algılar ve bu madde ile mücadeleye girişir. Bu mücadelenin akabinde histamin gibi kimyasallar salınır ve alerjik reaksiyon belirtileri ortaya çıkar. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Alerji Risk Faktörleri

Alerji veya astım, egzama ve saman nezlesi gibi alerji sorunları olan aile üyelerine sahip olan çocukların da alerji geliştirme riski daha yüksektir.

Alerjik Reaksiyon Ne Kadar Sürede Gelişir?

Ani bir alerjik reaksiyon, genellikle çocuğunuz alerjisi olduğu maddeyle temas ettikten veya onu yedikten sonra dakikalar veya 1-2 saat içinde gerçekleşir.

Gecikmiş bir alerjik reaksiyon, genellikle maruziyetten saatler sonra ortaya çıkar. Çocuğunuzun alerjisi olduğu maddeyle temasa geçmesinden birkaç gün sonra da olabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Alerjik Reaksiyon Belirtileri

Bebeklerde ve çocuklarda alerjik reaksiyon belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı çocuklarda hafif belirtiler olabilirken bazı çocuklarda ise hayati risk oluşturan belirtiler meydana gelebilir.

Hafif veya orta derecede alerjik reaksiyon belirtileri 

Çocuğunuz hafif veya orta derecede bir alerjik reaksiyon geçiriyorsa, belirtileri aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerebilir:

  • Kızarıklık, kurdeşen,
  • Yüzün, gözlerin veya dudakların şişmesi,
  • Ağızda karıncalanma veya kaşıntılı ağız,
  • Egzama, saman nezlesi veya astım belirtileri,
  • İshal, mide ağrısı veya kusma.

Çocuğunuzda böcek sokmasından sonra ishal, mide ağrısı veya kusma varsa, bunun şiddetli bir alerjik reaksiyon yaşadığı anlamına geldiğini unutmayın.

Şiddetli alerjik reaksiyon (anafilaksi) belirtileri:

Şiddetli alerjik reaksiyona anafilaksi olarak adlandırılır. Belirtiler aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerebilir:

  • Nefes almada güçlük çekme,
  • Gürültülü nefes alma,
  • Dil ve boğazda şişme veya gerginlik,
  • Konuşma zorluğu veya kısık ses,
  • Hırıltı veya inatçı öksürük,
  • Kalıcı baş dönmesi veya bayılma,
  • Solukluk (küçük çocuklarda),
  • Böcek sokmasından sonra ishal, mide ağrısı veya kusma.

**Anafilaksi, yaşamı tehdit eden bir alerjik reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Alerji Teşhisi

Çocuğunuzda alerjik reaksiyon belirtileri varsa bir çocuk alerji uzmanına başvurmanız gerekir. Çocuk alerji uzmanları, çocuk alerjisi konusunda üst ihtisas yapan uzman doktorlardır. Alerji uzmanınız, çocuğunuzdaki alerjinin teşhisi için şu testleri yapabilir:

Deri delme testi: Çocuğunuzun cildine, küçük bir iğne yardımı ile az miktarda alerjen damlası yerleştirilir. Çocuğunuzun cildinin delindiği yerde, kızarıklık, kabarıklık ortaya çıkarsa, bu durum çocuğunuzun alerjisi olduğu anlamına gelebilir. 

Kan testleri: Seruma özgü IgE antikor testi, belirli alerjenlere duyarlı olup olmadığını görmek için çocuğunuzun kanına bakar. Çocuğunuz deri testi yaptıramazsa bu testi yaptırabilir. Çocuğunuzun kanında yüksek miktarda antikor varsa, muhtemelen alerjisi vardır.

Bebeklerde ve Çocuklarda Alerji Tedavisi

Alerjik reaksiyonların önüne geçmenin en etkili yolu, alerjiye neden olan maddeden uzak durmaktır. Örneğin çocuğunuzun inek sütüne alerjisi varsa, inek sütünden ve inek sütü içeren tüm maddelerden uzak durması gerekir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde alerjik inek sütü alerjisi varsa annenin de diyetinden inek sütünü ve inek sütü içeren ürünleri çıkarması gerekir. Daha büyük çocuklara alerjisi ile bilgi verilmeli ve kaçınması gereken durumlar anlatılmalıdır. Alerjinin türüne göre, korunma ve tedavi yöntemleri değişiklik gösterebilir. Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse, alerji uzmanınız, adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Adrenalin oto enjektörü, anafilaksi gibi şiddetli bir reaksiyonun acil tedavi edilmesini sağlayan bir ilaçtır.