Bebeklerde ve Çocuklarda Alerjik Rinit

Hiçbir ebeveyn çocuklarının acı çektiğini görmek istemez. Her çocuk alerji geliştirebilir, ancak alerji öyküsü olan ailelerin çocuklarında alerji görülmesi daha yaygındır. Çocuklarda alerjik rinit de yaygın görülen bir alerji çeşididir. Rinit, burnu kaplayan mukoza zarının iltihaplanması veya tahriş olmasıdır. Rinit alerjiden kaynaklandığında, buna alerjik rinit veya “saman nezlesi” adı verilir.

Alerjik Rinit Nedenleri

Semptomlar tüm yıl boyunca ortaya çıktığında, genellikle evcil hayvanlar veya toz akarları gibi çevrede sürekli olarak bulunan alerjenlerden kaynaklanır. Mevsimsel alerjilerin belirtileri genellikle belirli polenlerden kaynaklanır:

  • İlkbahar; ağaç ve çimen poleni
  • Sonbahar; yabani ot poleni
  • Yaz sonu sonbahar başı; kanarya otu poleni.

Alerjik Rinit Belirtileri

Alerjik nezlenin belirtileri bir çocuktan bir diğerine farklılık gösterebilir. Alerjik rinitin yaygın belirtileri şunlardır:

  • Burun akıntısı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • Burunda kaşıntı,
  • Hapşırma,
  • Kaşıntılı, kırmızı ve / veya sulu gözler.

Bu belirtiler, sabah ve akşam haftalık olarak ortaya çıkma eğilimindedir, ancak tüm gün sürebilir. Burun problemleri önemli olduğunda, bu çocuklardan bazıları da uzun süreli öksürük geliştirir. Birçok ebeveyn, uzun süreli öksürüğün astıma dönüşeceğinden endişe duymaktadır ancak bu doğru değildir. Astımı olan bir çocuk gerçekten uzun süreli öksürüğe sahip olabilir, ancak uzun süreli öksürük tek başına astımın daha sonra gelişmesine neden olmaz. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Alerjik Nezlenin Teşhisi

Çocuğunuzda alerjik nezle belirtilerinden bir veya daha fazlası varsa vakit kaybetmeden bir çocuk alerji uzmanına başvurmanız gerekir. Çocuk alerji uzmanları, 0-18 yaş grubundaki çocuklarda alerji teşhisini en net şekilde ortaya koyabilecek doktorlardır. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun belirtileri, tıbbi geçmişi, ailenizin tıbbi geçmişi ile ilgili sorular soracaktır. Daha sonra çocuğunuzun mevcut durumunda uygun testlerle teşhise başlayacaktır. Uzmanınız, çocuğunuzun alerjisini teşhis ederken deri delme testini kullanabilir. Bu testte az miktarda şüpheli, alerjen çocuğunuzun derisinin altına az miktarda yerleştirilecektir ve çocuğunuzun vücudunun bu alerjen vereceği tepki izlenecektir. Alerjenin yerleştirildiği bölgede kızarıklık veya kabarıklık olması, alerji olduğu sonucunu doğurur. Deri testinin uygulanamadığı durumlarda kan testi yapılabilir. Çocuğunuzdan alınan kan örneğindeki antikor miktarına bakılır. 

Alerjik Rinit Tedavisi

Alerjik rinit için ilk tedavi yöntemi, bireysel alerjenlere ve tahriş edici maddelere maruz kalmayı sınırlandırmaktır. Ancak konu solunan alerjenler olduğunda maruziyeti sınırlandırmak pek de kolay değildir. Alerji uzmanınız bazı ilaçlarla çocuğunuzun alerjisinin kontrol altına alabilir. 

Antihistaminikler

Antihistaminikler, alerjik rinit tedavisinde en sık kullanılan ilaçlardır. Antihistaminikler kaşıntı, hapşırma ve burun akıntısını önler veya hafifletir. Ayrıca burun tıkanıklığını gidermek için bir dekonjestanla birleştirilebilirler. Alerji mevsiminde düzenli olarak antihistaminikler almanın bazı avantajları vardır, ancak bunlar yalnızca gerektiğinde alındığında da faydalıdır. 

Nazal kortikosteroidler

Nazal steroidler, burun yollarındaki iltihabı azaltan ilaçlardır. Alerjik rinitin belirtilerini önlemek için buruna püskürtülür. Bu ilaç türünün etkili olması birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir ve çocuğunuza belirtildiği gibi her gün verilmelidir. Yan etkiler arasında yanma, tahriş, burun kanaması, kuruluk ve artan hapşırma sayılabilir.

İmmünoterapi

İmmünoterapi (alerji aşısı) özellikle uzun süre ilaç kullanan çocuklarda ve belirtilerin şiddetli olduğu çocuklarda tavsiye edilen bir tedavi yöntemidir. Bu tedavideki amaç vücudun alerjen maddeye duyarsız hale gelmesini sağlamaktır. Düzenli aralıklarla alerjen madde enjekte edilir ve birkaç yıl içinde vücudun alerjenle karşılaşınca tepki vermesinin önüne geçilir. Alerji aşı tedavisinin başarı oranı oldukça yüksektir.