Bebeklerde ve Çocuklarda Anafilaksi

Anafilaksi, hızlı ve şiddetli bir alerjik reaksiyondur ve acil tıbbi müdahale gerektirir. Anafilaksi, bağışıklık sistemi nispeten zararsız bir maddeye yanlışlıkla ciddi bir tehditmiş gibi tepki verdiğinde ortaya çıkar, histamin ve bir dizi belirtilere neden olan diğer kimyasalların salınımını tetikler. Bu kimyasalların salınımı bazı durumlarda hayati tehlike oluşturur.

Bebekler Anafilaksi Geçirir Mi?

6 aydan küçük bebeklerde daha nadir olmakla birlikle bebeklerde de anafilaksi gelişebilir. Bunun nedeni kısmen pek çok alerjene, özellikle de gıda alerjenlerine maruz kalmamış olmalarıdır. Genel olarak, bir reaksiyonun ortaya çıkması için birden fazla alerjene maruz kalma gerekir ve bazı alerjilerin gelişmesi yıllar alabilir. Yine de, 1 aylık kadar küçük bebeklerde ve önceden alerjene maruz kaldığı bilinen çocuklarda da anafilaksi vakaları bildirilmiştir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Anafilaksi Belirtileri

Bebeklerde ve çocuklarda anafilaksi belirtileri şunları içerebilir:

  • Deri, dudak, boğaz, dil veya yüzde şişlik,
  • Hırıltılı solunum veya şiddetli solunum problemleri,
  • Hızlı veya zayıf nabız ya da düzensiz kalp atışı,
  • Kurdeşen,
  • Deride kızarma,
  • Baş dönmesi, bayılma, bilinç kaybı,
  • Bulantı, kusma, karın krampları, ishal,
  • Aşırı derecede soluk cilt, terleme veya mavi ten rengi,
  • Konuşma bozuklukları.

Bebekler ayrıca şu durumları da yaşayabilir:

  • Huzursuzluk veya teselli edilemez ağlama,
  • Ani salya,
  • Olağandışı uyku hali. 

Bebeklerde ve Çocuklarda Anafilaksi Ne Kadar Sürede Olur?

Anafilaksi belirtileri, çocuğunuz bir alerjene maruz kaldıktan sonra birkaç saniye ile birkaç saat arasında herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. Yiyecek kaynaklı anafilaksi genellikle 30 dakika içinde olurken, bir böcek sokmasına karşı şiddetli bir alerjik reaksiyon tipik olarak saniyeler veya dakikalar içinde gerçekleşir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Anafilaksiye Ne Sebep Olur?

Pek çok olası alerjen vardır, ancak bunlar arasında en yaygın olanlar şunlardır:

Gıdalar: Besin alerjileri, çocuklarda anafilaksinin en yaygın nedenidir. Besin alerjisine neden olan yaygın besinler ise şunlardır; yer fıstığı, kabuklu ağaç yemişleri, kabuklu deniz ürünleri, inek sütü, yumurta. 

İlaçlar: Bazı antibiyotikler ve penisilin ailesindeki ilaçlar.

Böcek sokmaları, ısırıkları: Bal arıları, sarı ceketler, eşek arıları, yaban arıları ve ateş karıncaları ısırıkları ve sokmaları.

Çocuğum Anafilaksi Yaşarsa Ne Yapmalıyım?

Bebeğiniz veya çocuğunuz şiddetli alerjik reaksiyon belirtileri gösteriyorsa, özellikle de nefes almakta güçlük çekiyorsa veya bilinç değişikliği varsa:

  • Adrenalin oto enjektörü varsa hemen uygulayın ve 112’yi arayın.
  • Şok riskini azaltmak için ayakları yüksekte olacak şekilde yatırın.
  • Onunla konuşarak ve kendiniz sakin kalarak onu sakinleştirmeye çalışın.
  • Nefes almakta veya yutmakta güçlük çekiyorsa çocuğunuza ağız yoluyla herhangi bir ilaç vermeyin, çünkü bu boğulma riski oluşturur.

Bebeklerde ve Çocuklarda Anafilaksi Nasıl Tedavi Edilir?

Sağlık görevlileri geldiğinde, muhtemelen çocuğunuza dakikalar içinde reaksiyonu durduracak bir adrenalin enjeksiyonu uygulayacaklardır. Adrenalin, kalbin daha güçlü atmasını sağlar, hava yolu boyunca kasları gevşetir, şişliği azaltır ve kalp ve beyin gibi hayati alanlara kan akışını artırmak için kan damarlarını iyileştirir. Sağlık görevlileri çocuğunuzu hastaneye götürecekler ve orada muayene edilecek, tedavi edilecek ve gecikmiş reaksiyonlar için bir süre izlenecektir. Bazı çocuklarda tekrarlanan adrenaline ihtiyaç vardır. 

Hangi Bebekler ve Çocuklar Anafilaksi Riski Altındadır?

Her çocuk anafilaksi geçirebilir, ancak bazı çocuklar daha fazla risk altındadır. Çocuğunuzun şu durumlarda şiddetli alerjik reaksiyon gösterme olasılığı daha yüksektir:

  • Astım,
  • Alerjiler,
  • Ailede anafilaksi öyküsü,
  • Geçmişte anafilaksi geçirmişse.

Bebeğimde veya Çocuğumda Anafilaksiyi Önlemek İçin Ne Yapabilirim?

Bilinen alerjenlerden kaçının

Çocuğunuzun bir şeye alerjisi olduğunu biliyorsanız, bundan kaçınmak en iyi önlemdir.

Çocuğunuzun astımını kontrol altına alın

Alerjik reaksiyon sırasında solunum güçlüklerinin şiddetini azaltmak için çocuğunuzun astımını mümkün olduğunca kontrol altında tutmak için alerji uzmanınızla birlikte çalışın.

Yiyecek etiketlerini okuyun

Çocuğunuzun belirli yiyeceklere alerjisi varsa, bir reaksiyonu tetiklemek için küçük bir miktar bile yeterli olabilir. Bu nedenle etiketleri dikkatli okumalı, dışarıda yemek yenildiği zamanlarda yemeğin içeriğine hakim olunmalıdır.

Adrenalin Oto Enjektörü Taşıyın

Çocuğunuz ciddi bir alerjik reaksiyon geçirdiyse ya da alerjisi şiddetli olma eğilimindeyse alerji uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Çocuğunuzun iki doza ihtiyacı olabileceği için her zaman iki adrenalin oto enjektörü bulundurmalısınız. Otomatik enjektörü kullanmanız gerektiğinde tam olarak ne yapmanız gerektiğini bilmek alerji uzmanınız size detaylı bir eğitim verecektir. 

Tıbbi alarm bileziği takın

Çocuğunuz anafilaksi gibi şiddetli bir reaksiyon geçirdiğinde, acil bir durumda sağlık hizmeti sağlayıcılarını durumu konusunda uyarabileceğinden, bir tıbbi alarmlı kimlik bileziği takması akıllıca olacaktır.