Göz Alerjisi

Çocuklar arasında göz alerjileri yaygındır ve tüm çocukların yaklaşık % 10’unda görülür. Göz alerjisi belirtileri tek alerjik yanıt olabilir veya burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz kaşıntısı, öksürük ve daha fazlasıyla ilişkili olabilir.

Göz alerjisinin en önemli nedenleri şunlardır:

Polen: Polenden kaynaklanan alerjiler genellikle mevsimsel alerjilerle ilişkilidir. Bunun zamanlaması, çocuğun alerjik olduğu polene göre değişir. En yaygın olarak ağaç poleni bahar alerjisine, çim poleni yaz alerjisine ve yabani ot poleni sonbahar alerjisine neden olur. Her alerji mevsimi 4-8 hafta sürer ancak bir çocuğun yılın büyük bir bölümünü kapsayan birden fazla polene alerjisi olabilir.

Evcil Hayvanlar: Kediler, köpekler, tavşanlar, atlar, hamsterler ve diğer yaygın tüylü evcil hayvanlar tüyler taşır. Evcil hayvan tüyü, hayvanın hareketleriyle havaya yayılabilir veya bir hayvana dokunduktan sonra yanlışlıkla gözlerin içine veya çevresine bu alerjenler bulaşabilir. Evcil hayvan çocuktan ayrıldıktan sonra, alerjik semptomlar tipik olarak birkaç saat sürer ve sonra düzelir. Evcil hayvanınız varsa ve çocuğunuzun evcil hayvanınıza alerjisi varsa belirtiler yıl boyu devam edecektir. 

Ev Tozu: Ev tozu yıl boyunca alerji belirtilerine neden olur ve polen, tüyler, küfler ve bir çocuğun alerjik olabileceği daha birçok maddeden oluşur.

Bebeklerde ve Çocuklarda Göz Alerjisinin Belirtileri

Göz alerjisinin belirtileri, kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Tipik belirtiler ise şunları içerir:

  • Kaşıntılı gözler (bazen yanma veya batma hissi verir),
  • Gözlerin aşırı ovulması,
  • Gözlerin beyazlarında kızarıklık veya pembelik,
  • Göz kapaklarının şişmesi veya kızarıklık,
  • Camsı görünümlü gözler,
  • Şişmiş gözler,
  • Sulanan gözler. 

Göz Alerjisinin Teşhisi

Çocuğunuzda göz alerjisi belirtileri varsa bir çocuk alerji uzmanı ile görüşmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanınız, alerjinin teşhisini net bir şekilde ortaya koymanın yanı sıra alerjiye neden olan tetikleyici maddeyi de belirleyecektir. Çocuk alerji uzmanınızın, göz alerjisinin teşhisi için çocuğunuza yapacağı testler; çocuğunuzun belirtilerine, mevcut durumuna ve tıbbi geçmişine göre değişiklik gösterebilir. 

Göz Alerjisinin Tedavisi

Göz alerjilerini tedavi etmenin anahtarı, soruna neden olan maddeyle teması önlemek veya sınırlamaktır. Alerji uzmanınız, bazı testler ile alerjen maddeyi belirleyecektir. Göz alerjisinin tedavisinde, ilaç tedavisi şunları içerir: 

Yapay gözyaşları

Yapay gözyaşı damlaları, gözdeki alerjenleri yıkayarak geçici olarak göz alerjilerini gidermeye yardımcı olur. Yapay damlalar, kuru ve tahriş olmuş gözleri nemlendirerek rahatlama sağlayabilir.  

Dekonjestanlar (antihistaminik içeren veya içermeyen)

Dekonjestanlar, gözlerdeki alerjilerden kaynaklanan kızarıklığı azaltır. Kullandığınız dekonjestan göz damlası bir antihistamin içerirse, kaşıntıyı da hafifletebilirler. Bu tür göz damlalarını iki ile üç günden fazla kullanmamalısınız. Daha uzun süreli kullanım ters etki yaratabilir. 

Oral antihistaminikler

Ağızdan alınan antihistaminikler, kaşıntılı gözlerin hafiflemesine yardımcı olabilir. Ancak gözleri kurutabilir ve hatta göz alerjisi belirtilerini kötüleştirebilirler.

Kortikosteroidler

Steroid göz damlaları, kaşıntı, kızarıklık ve şişme gibi kronik ve şiddetli göz alerjisi belirtilerinin tedavisine yardımcı olabilir. Olası ciddi yan etkilerden dolayı asla tıbbi gözetim olmadan kullanılmamalıdır.

İmmünoterapi (Alerji Aşısı)

Semptomlar alerjenden kaçınma, göz damlası veya ilaçla kontrol edilmezse, immünoterapi (alerji iğneleri) iyi bir seçenek olabilir. İmmünoterapi ile amaç; vücudu alerjene maddeye duyarsız hale getirmektir. Doz, vücudunuzun alerjenlere karşı bağışıklık kazanmasına yardımcı olmak için zamanla kademeli olarak artar.

Alerjenlerden Kaçınmak İçin Neler Yapılabilir?

  • Çocuğunuzun polene alerjiniz varsa, polen sayısının en yüksek olduğu zamanlarda mümkün olduğunca dışarı çıkmasını sınırlayın. Polen sayıları genellikle sabah erken saatlerde ve akşamın erken saatlerinde en yüksek seviyede olur. Ayrıca rüzgarlı havalar da polenlerin yayılmasını etkiler. Çocuğunuz dışarda olduğunda gözlük ile polenlerin gözüne girmesini sınırlandırın.
  • Camlarınızı kapalı tutmaya özen gösterin. Hem evinizde hem arabanızda klima kullanın. Bu durum, içerideyken polen ve diğer tahriş edici maddelere maruziyeti azaltmaya yardımcı olacaktır. 
  • Küf çocuğunuz için bir alerji tetikleyicisiyse, yüksek nemin küflerin büyümesine neden olabileceğini unutmayın. Evinizdeki nem seviyesini yüzde 30 ile 50 civarında tutmayı hedefleyin. 
  • Evdeki toz çocuğunuzun göz alerjisine neden oluyorsa, toz akarlarını uzak tutmaya çalışın. Çocuğunuzun yatak odasına özellikle dikkat edin. Yatak takımları ve özellikle yastıklar için alerjen azaltıcı örtüler kullanın. 
  • Zeminleri temizlerken, alerjenleri hapsetmek için kuru bir toz paspası veya süpürge yerine nemli bir paspas veya bez kullanın.