Bebeklerde ve Çocuklarda İlaç Alerjisi

İlaç alerjisi, çocuğunuzun kullandığı bir ilaca zararlı bir reaksiyon gösterdiğinde ortaya çıkar. Vücudun bağışıklık sistemi, alerjik bir reaksiyon başlatarak bu durumla savaşır. İlaç alerjilerinin çoğu hafiftir ve ilacı kullanmayı bıraktıktan birkaç gün sonra belirtiler kaybolur. Ancak bazı ilaç alerjileri çok ciddi ve riskli olabilir. Bazı ilaç alerjileri zamanla ortadan kalkar. Ancak bir ilaca alerjik reaksiyon gösterdikten sonra, muhtemelen her zaman o ilaca alerjiniz olacaktır. Alerjiniz olan ilaca benzer diğer ilaçlara da alerjiniz olabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda İlaç Alerjisinin Belirtileri

Bir ilaç alerjisinin belirtileri hafiften çok ciddiye kadar değişebilir. Belirtiler çoğu zaman 1 ile 72 saat içinde ortaya çıkarlar. Tipik belirtileri şu durumları:

  • Kurdeşen, kızarıklık veya kabarcıklar ( bunlar ilaç alerjilerinin en yaygın belirtileridir),
  • Kaşıntı,
  • Kusma, ishal,
  • Öksürük, hırıltılı solunum, burun akıntısı ve nefes almada güçlük,
  • Anafilaksi. 

Anafilaksi, şiddetli, riskli ve sistemik bir reaksiyondur. Belirtiler arasında vücudunuzun her yerinde kurdeşen, nefes almada güçlük, boğazda veya ağızda şişme gibi durumlar yer alır. Bu belirtiler genel olarak ilacı aldıktan sonra 1 saat içinde ortaya çıkar. Acil tıbbi müdahale gerektiren anafilaksi, müdahale edilmediği durumlarda ölüme neden olabilir.

Alerjik Reaksiyona Neden Olan İlaçlar

Herhangi bir ilaç alerjik reaksiyona neden olabilir. Ancak yaygın olarak alerjiye neden olan bazı ilaçlar vardır ve şunları içerir:

  • Penisilinler,
  • Aspirin ve diğer nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar,
  • Sulfa ilaçları,
  • Bazı aşılar, 
  • Antikonvülsanlar,
  • Hipertiroidizm için ilaçlar.

Bir ilaca alerjiniz varsa, o ilaçla benzer diğer ilaçlara da alerjiniz olabilir. Örneğin, penisiline alerjiniz varsa, amoksisilin gibi benzer ilaçlara da alerjiniz olma ihtimaliniz vardır.

İlaç Alerjisinin Teşhisi

İlaç alerjilerinde doğru teşhis son derece önemlidir. İlaç alerjisinde yanlış teşhis, yanlış ilaç kullanımına neden olabilir. Alerji uzmanınız ilaç alerjisinin teşhisinde fizik muayene yapacak ve size çocuğunuzla ilgili birtakım sorular soracaktır. Belirtilerin başlangıcı, ilaçları aldığınız zaman ve belirtilerin iyileşmesi veya kötüleşmesi ile ilgili ayrıntılar, çocuk alerji uzmanınızın tanı koymasına yardımcı olacak önemli ipuçlarıdır. Alerji uzmanınız teşhiste bazı testler kullanabilir. 

Deri testleri

Bir cilt testi ile, enjeksiyon veya bir yama ile cildinize az miktarda şüpheli bir ilaç uygular. Teste pozitif tepki, kırmızı, kaşıntılı, kabarık bir şişliğe neden olur.

Negatif bir sonuç kesin değildir. Bazı ilaçlar için negatif bir test sonucu genellikle ilaca alerjiniz olmadığı anlamına gelir. Diğer ilaçlar için olumsuz bir sonuç, ilaç alerjisi olasılığını tamamen ortadan kaldırmayabilir.

Kan testleri

Alerji uzmanınız, belirtilere neden olabilecek diğer durumları ekarte etmek için kan çalışması isteyebilir. Birkaç ilaca karşı alerjik reaksiyonları tespit etmek için kan testleri olsa da, doğrulukları konusunda nispeten sınırlı araştırma nedeniyle bu testler sıklıkla kullanılmamaktadır. 

Bebeklerde ve Çocuklarda İlaç Alerjisinin Tedavisi

İlaç alerjilerinin en etkili tedavi yöntemi, reaksiyona neden olan ilaçtan uzak durmayı içerir. İlaç alerjisinden kaynaklanan hafif reaksiyonların tedavisi için çocuk alerji uzmanınız bazı ilaçlar verebilir.  Bu ilaçlar alerjik reaksiyondan kaynaklanan belirtilerin hafiflemesini sağlarken, reaksiyon oluşmasının önüne geçmez. Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse uzmanınız adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Adrenalin oto enjektörü, alerjik şok gibi şiddetli reaksiyonların tedavisinde kullanılması gereken bir ilaçtır. Bu enjektörün kullanım şekli ve zamanı ile ilgili alerji uzmanınız size detaylı bilgilendirme yapacaktır.